Панагюрище тържествено чества 143 години от Априлското въстание

С литийно шествие от Исторически музей до площад „20-ти април“, на 1 май, в Панагюрище започна тържественото отбелязване на 143-та годишнината от избухването на Априлското въстание.

Начело на Литията Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манoлов, носеше Поибренския сребърен кръст, придружавал Хвърковатата чета и свидетел на гибелта на Георги Бенковски.

Шествието бе водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“ и представители на регионалните клубове на Национално дружество „Традиция“. В него се включиха  духовници от Панагюрска духовна околия, кметът на община Панагюрище  Никола Белишки и заместник-кметът Галина Матанова, областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, общински съветници, директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов, представители на културни и образователни институции, жители и гости на Панагюрище.

На историческия площад в Панагюрище кметът на общината Никола Белишки издигна националния трибагреник.

Тържествен залп, възпроизведен от членовете на РК“Традиция“ ознаменува празничното събитие.

Молебен за благоденствие на българския народ беше отслужен в църквата „Свето Въведение Богородично“ от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.

Още снимки от събитието можете да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn