Панагюрище тържествено чества 146 години от Априлското въстание

С литийно шествие от Исторически музей до площад „20-ти април“, на 1 май в Панагюрище започна тържественото отбелязване на 146ата годишнината от избухването на Априлското въстание.

Начело на Литията Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манoлов, носеше Поибренския сребърен кръст, придружавал Хвърковатата чета и свидетел на гибелта на Георги Бенковски.

Шествието бе водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“ и представители на регионалните клубове на Национално дружество „Традиция“. В него се включиха  духовници от Панагюрска духовна околия, кметът на община Панагюрище  Никола Белишки и заместник-кметът Галина Матанова, народният представител Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, общински съветници, директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов, представители на културни и образователни институции, жители и гости на Панагюрище.

На историческия площад в Панагюрище кметът на общината Никола Белишки издигна националния трибагреник.

Тържествен залп, възпроизведен от членовете на РК“Традиция“ ознаменува празничното събитие.

Молебен за благоденствие на българския народ беше отслужен в църквата „Свето Въведение Богородично“ от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.

Днес е един истински паметен ден не само за нас, които живеем в град Панагюрище, днес е един истински паметен ден за цялата българска нация, защото обикновените хора, тези, които са наши прародители се събраха ведно с вяра, силна любов към своя дом и своя живот, за да изправят себе си на смърт, знаейки, че тя е неизбежна“, каза отец Мнолов.

Присъстващите в храма се поклониха пред саркофага с костите на загиналите в Априлското въстание.

След това започна военно-историческа възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876“.

Пред мемориала „Априлци“ с едноминутно мълчание присъстващите сведоха глави в знак на признателност. Бяха поднесени цветя от името на председателя на Народното събрание, министерства, кметското ръководство на община Панагюрище и председателя на Общински съвет-Панагюрище, областния управител на област Пазарджик, политически партии, фирми, училища, културни институции, сдружения, признателни граждани.

Още снимки от събитието можете да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn