Панагюрище чества 168-ата годишнина от рождението на Райна Княгиня /видео/

Днес, 18 януари в Панагюрище бяха отбелязани 168 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова, по-известна като Райна Княгиня – българската учителка, ушила и развяла главното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг.

В знак на признателност към подвига и делото на Райна Княгиня панагюрци сe поклониха пред паметника на Знаменоската на Априлското въстание на едноименния площад.

Слово за живота и делото на Княгинята произнесе Ирина Конова, уредник в къща музей „Райна Княгиня“.И днес името на Райна Княгиня ни вълнува и ще продължава да вълнува и потомците ни като символ на патриотизъм, на твърдостта на българката, на нейната готовност рамо до рамо с мъжете да отстоява свободата. Народната памет никога няма да забрави смелата Княгиня, нито подвига и мъжеството на Априлци. Нека помним нашите герои, защото те са символ на национална гордост и пример за подражание!“каза в словото си Конова.

С минута мълчание беше почетена паметта на панагюрската Княгиня.

 

 

Поднесени бяха венци и цветя от кмета на община Панагюрище Желязко Гагов, Исторически музей-Панагюрище, Общинска библиотека „Стоян Дринов“, ДГ“Райна Княгиня“, ЦПЛР-Панагюрище, „Асарел-Медет“АД, ОУ “Проф. Марин Дринов“, СУ „Нешо Бончев“, ОУ“Двайсти април“, Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, признателни граждани.

По традиция, всички присъстващи се поклониха и пред тленните останки на Райна Княгиня в двора на родната й къща в Панагюрище.

Райна Попгеоргиева Футекова е родена на 18 януари 1856 г. в Панагюрище. Завършва женското класно училище в родния си град и Старозагорското педагогическо училище като стипендиантка на панагюрското читалище „Виделина“. От 1874 година е учителка в Панагюрище и основава девическо дружество „Китка“. Участва в подготовката на Априлското въстание и извезва Главното знаме. След избухване на въстанието развява знамето на Четвърти революционен окръг при тържественото му освещаване и участва в сражението при Балабанова кория. След погрома е арестувана и инквизирана от поробителите. Руският княз Церетелев се застъпва за нея и я изпраща в Москва, където завършва училище за акушерки. Написва и публикува своята „Автобиография“, която е ценен документ за онова буреносно време. Завръща се в България като една от първите дипломирани акушерки. Омъжва се за Васил Дипчев, който е кмет на Панагюрище от 6 септември 1891 година до 18 октомври 1893 година. По-късно семейството се преселва в София. Райна Попгеоргиева Футекова е майка на петима сина – Асен, Владимир, Георги, Иван и Петър. Умира на 61 години в София.

 

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn