Панагюрище ще е домакин на националната дискусия „ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ – 2015 г.“

Национална дискусия на тема „ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ – 2015 г. – нови възможности за културно-исторически туризъм и реклама на страната” ще се проведе в Панагюрище на 11 юни.
Дискусията се организира от вестник „Стандарт” в рамките на Националната кампания „Чудесата на България 2015”. Целта на мисията е популяризиране на древното минало на народа ни, както и на неговите уникални традиции; подпомагане на държавата и общините в създаването на нови възможности за развитие на вътрешен туризъм; изграждане на нови маршрути за културно-исторически, еко и СПА туризъм, които да увеличат притока на туристи от чужбина още през 2015 г.

Целта на форума е да потърси нови възможности за реклама и развитие на културно-историческия туризъм в областите Пазарджик и Пловдив особено след влизането на страната ни в културния календар на Европа и света с изложбата „Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България” в Лувъра.

Домакин на форума в четвъртък е кметът на община Панагюрище Никола Белишки. Участие са потвърдили Вежди Рашидов, министър на културата, доц. д-р Бони Петрунова, заместник-министър на културата, Николина Ангелкова, министър на туризма, г-жа Полина Карастоянова, председател на комисията по култура в Народното събрание.
Дискусията се реализира с подкрепата на „Асарел-Медет“ АД – Панагюрище.
Целта на дискусията е да намери възможности за максимално използване на позициите, които България ще си извоюва в международен план чрез представянето си в Париж, за привличане на чужди туристи към Чудесата на България. По време на дискусията ще бъдат набелязани исторически, културни и природни обекти от областите Пловдив и Пазарджик, които да бъдат свързани в общ туристически маршрут „Чудесата на Тракия”, да се развиват приоритетно с обединените усилия на националните институции, местните власти, бизнес и общественост и да се предлагат приоритетно от туроператорите.
По време на форума ще бъдат представени и акцентите на кампанията „Чудесата на България” за 2015 г., както и етапите, в които ще протече тазгодишното национално гласуване. Ще бъде обсъден археологически сезон 2015, а също така и идеята на министерството на културата за създаване на фонд „Културно наследство”.
Дебатите ще бъдат възможност за обмяна на полезни идеи за ефективно сътрудничество на местно и национално ниво в процеса по опазването, развитието и популяризирането на чудесата в региона.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn