Панагюрище отбелязва Деня на Ботев с вой на сирени, спектакъл и поднасяне на цветя

 

На 2 юни от 17:30 часа пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ Панагюрище ще отбележи 140-та годишнина от гибелта на българския поет-революционер Христо Ботев. С поднасяне на цветя ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Спомен за един спор между Христо Ботев и Любен Каравелов в навечерието на отплаването на Радецки ще бъде пресъздаден в спектакъла „Жив си ти!“. Режисьор на спектакъла е Христо Симеонов, по мотиви на Цветан Стоянов. В ролята на Христо Ботев ще видим актьорът от бургаския театър Валери Еличов. Автор на драматизацията е Христо Симеонов, който ще играе ролята на Любен Каравелов.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва ежегодно в България на деня на смъртта на Христо Ботев (2 юни 1876 г.). Официално Денят на Ботев и на загиналите за свободата на родината  се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. празникът се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. За Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

За първи път се отбелязва през 1884 г.  във Враца и Пловдив. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа с включване на сирените е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна, която традиция в знак на почит към паметта на загиналите герои неотменно се спазва и до днес.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn