Панагюрище ще отбележи Международния ден на музеите

За седма поредна година Панагюрище ще отбележи Международния ден на музеите и ще се включи в Европейската нощ на музеите.

На 18 май, когато отбелязваме Международния ден на музеите и галериите, Исторически музей-Панагюрище обявява вход-свободен за своите посетители. Празникът ще бъде съпътстван и от богата програма. В 17:00 часа ще бъде открита изложба „Дарения – реликви на музея II”. Следват връчване на почетна награда и плакет „За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и Панагюрския край” и Среща на поколенията.

В двора на музея, в 18:00 часа, ще гостува Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище.

 

На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите. Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата „музей“ идва от латинската дума „museum“, която е от гръцки произход и произлиза от „mouseion“. „Mouseion“ било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn