Панагюрката д-р Мария Мулешкова -Джаман, лекар в Норвегия: Приканвам съгражданите си да останат по домовете си, да бъдем по- отговорни, за да запазим нас и нашите близки!

Норвегия удължи до 13 април срока на действие на ограничителните си мерки върху държавни и частни институции заради пандемията от коронавируса, включително затварянето на училища и детски ясли, предаде Ройтерс. „Наложените мерки изглежда забавят разпространението на вируса, но ни трябва повече време, за да видим какво е въздействието им“, каза премиерката Ерна Сулберг. Ограниченията, които включват и забрана за влизане на чужденци, които не живеят и работят в страната, първоначално трябваше да продължат до 26 март. Заразените с коронавируса в Норвегия към 3 април достигнаха  5 218 души.

От много години панагюрката д-р Мария Мулешкова-Джаман живее и работи в Норвегия. Помолихме я да сподели за читателите на Oborishte.bg какви са предприетите мерки за справяне с пандемията в Норвегия. Ето какво разказа д-р Мулешкова:

Във времето на тежкото изпитание, пред което е поставен целия свят, е трудно да даваме оценки дали сме, или не сме направили най- доброто, за да предпазим хората от на никого неизвестния вирус. Не съм се чувствала никога така безпомощна и несигурна в себе си като лекар. Никой не беше подготвен за това чудовищно изпитание. Започнахме да се учим отново и да следваме указанията, за да се справим. Започнахме с указания за чисти ръце и предпазни мерки като да се дистанцираме на 1-2 метра, да не се здрависваме, прегръщаме. Когато нещата станаха доста заплашителни, затвориха местата, където се събират много хора – ресторанти, кафенета, фризьорски салони, забраниха всички театри, празници, събиране на хора, пътувания и хората, които идваха от чужбина оставаха изолирани за 14 дни, като се издирваха всички контактни. Отвориха се в болницата спешни Covid19 телефони с лекар, от когото да получиш препоръки какво да направиш, ако имаш симптоми. Обажданията се приемат от доброволци и се предават на дежурните лекари на специалния телефон. Аз работя вече 10 години в частен дом за възрастни хора, за които се грижат 24 часа. Това е групата на най-застрашените. Ограничихме посещенията от близките, без изключения само в случаите на пациенти в терминално състояние или смърт. Това явно ни предпази и до момента нямам пациенти със симптоми на корона вирус. Всички спазват правилата и ограниченията. Възхищавам се на самосъзнанието на всички, живеещи в Норвегия. Много хора работят от домовете, а училищата, детските градини и университетите също функционират чрез интернет. В Норвегия като брой имаме повече заразени, хоспитализирани и починали от България. Моделът за защита в Норвегия е почти същият като в нашата страна. Преустройват се отделения в болниците. Както навсякъде има недостиг на предпазно облекло, но се търсят други варианти.

Като лекар как оценявате въведените в България противоепидемични мерки? Със заповед на кмета на община Панагюрище, от 3 април се въвежда и вечерен час на територията на общината.

Мисля, че мерките, взимащи се в България, са правилни и навременни за ограничаване на заразените. Засега няма сигурни данни, че преболедувалите ще имат траен или въобще някакъв имунитет. Ограничените контакти между хората са най- сигурният фактор за предпазване, такива са и препоръките на СЗО. Затова и предприетите мерки за ограничаване на събиранията от кмета на община Панагюрище  г-н Белишки, както и поставянето на вечерен час, е с такава цел, заради което го поздравявам! Приканвам съгражданите си да останат по домовете си, да спазват ограниченията и да бъдем по- отговорни, за да запазим себе си и нашите близки! Няма нищо по- скъпо от здравето и живота на хората! Желая на всички здраве!

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn