Панагюрската следа в Баку е в лицето на Анелия Карова и Иван Нетов

Общо 127 спортисти ще представят България на първите Европейски игри Баку’2015 , които се провеждат в столицата на Азербайджан от 12-и до 28-и юни. Двама панагюрци са част от българската делегация – световният и европейски шампион по самбо Иван Нетов, заместник главен съдия в самбото, и държавната шампионка по тенис на маса Анелия Карова, която е единственият български състезател в този спорт на игрите.

България ще участва в 23 спорта (от общо 30): стрелба с лък, бадминтон, плажен волейбол, бокс, кану, колоездене на шосе, скокове във вода, фехтовка, акробатика, спортна гимнастика, художествена гимнастика, джудо, карате, самбо, спортна стрелба, плуване, синхронно плуване, тенис на маса, таекуондо, батут, триатлон, волейбол (мъже и жени) и борба.

Със зрелищна церемония в Баку на 12 юни бяха открити първите европейски игри. Церемонията се състоя на специално построения за игрите Олимпийски стадион в Баку, който е с капацитет 68 000 места и е един от 18-те спортни обекта, изградени в столицата на Азербайджан специално за първите европейски игри.
Първите европейски олимпийски игри ще съберат в Баку повече от 6000 спортисти от 50 държави. В 11 спорта ще се разпределят квоти за Олимпиадата в Рио 2016: стрелба с лък, лека атлетика, бокс, колоездене, стрелба, плуване, тенис на маса, таекуондо, триатлон, волейбол и борба. Игрите ще бъдат веднъж на четири години и се ръководят от Европейските олимпийски комитети. Форматът ще следват модела на други подобни континентални формати – Азиатските игри или Панамериканските игри.

Част от международните федерации обявиха, че първите европейски игри ще се зачитат за техни европейски първенства през 2015  г. Сред тях са джудото, борбата и леката атлетика (отборно).

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn