Панагюрската учителка Елисавета Георгиева ще връчи даренията на 2 май

Панагюрската учителка Елисавета Георгиева е готова със знамето, посветено на 140-тата годишнина от Априлската епопея. На него е извезана иконата на Св. Георги, за рисуването на дребните детайли по иконата й оказала професионална помощ художничката Пепа Машева. Преподавателката по география и икономика в Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище ще подари извезаното от нея знаме на село Старосел, откъдето са корените на нейния прадядо, който е бил обесен по време на Априлското въстание. Желанието й е да връчи дарението на Гергьовден.
elisavetaЕлисавета Георгиева е готова и със завесата, която изработи за църквата в село Поибрене и посвети на Хвърковатата чета на Бенковски, част от която е бил и нейният прадядо. Панагюрската учителка е извезала и завеса за църквата в село Оборище, която посвещава на водача на Хвърковатата чета от Четвърти революционен окръг Георги Бенковски. В оборищенската църква, построена през 1873 година, войводата е заклел бунтовниците. „Тази завеса е моята най-голяма гордост, защото за първи път жителите на селото ме потърсиха, за да направим нещо заедно, а закупуването на материалите се осъществи с помощта на дарители”, сподели Георгиева. Двете дарения ще бъдат връчени на 2 май, когато на историческата местност Оборище се почита паметта на великите депутати от Април 1876.

„Моята най-голяма мечта е на 2 май да бъдем всички заедно, но не само като присъствие, а да прегърнем заветите на тези, които не пожалиха нито пари, нито имот, нито живот, за да го има българския род. Пред делото на всички тези светци, ние трябва да коленичим”, каза Георгиева.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn