Панагюрската учителка Елисавета Георгиева присъства за трети път на събора „Кубрат събира потомците си“ в Украйна

На 11 юни панагюрската учителка Елисавета Георгиева присъства за трети път на събора „Кубрат събира потомците си“, организиран от редакцията на вестник „Роден край“ и Всеукраинската асамблея на българите в Украйна. На събора присъствали изключително много хора от България, Молдова, Румъния, Украйна, наследници на волжските българи. Полтавският митрополит Максим отслужил света литургия за всички български владетели. „С голямо вълнение дарих 19-тото си поред знаме, знаме, посветено на всички българи в Украйна. На него пише „Българи да си останем“, а образите на Кирил и Методий напомнят, че и ний сме дали нещо на света”, разказа Георгиева и допълни: „Винаги съм се възхищавала на тези хора, топли и сърдечни, носят в сърцето си любовта към родината Украйна и милеят за Майка България”.

DSC_0721

elisaveta elisaveta3 elisaveta5

Родолюбивата българка посетила и Полтава –Балтавар, където е била лятната резиденция на Кубрат. Вече не знае точния брой на дарените от нея неща в Украйна, но със сигурност са над 10. „За тези хора ще работя докато мога”, заяви категорично Георгиева. Тя изказа благодарност на целия редакционен екип на в-к „Роден Край“ за топлото гостоприемство и сподели, че отново ще отиде там, но следващия път ще бъде заедно с наследници на Райна Княгиня и Сава Радулов.

elisaveta4

Едно от важните събития, което символизира укрепването на българското самосъзнание и утвърждава чувството за самоидентификация на българите, е установяването през 2001 г. паметника на Хан Кубрат (на мястото на откритото съкровище) в с. Малое Перещепино, Полтавска област, Украйна. В мащабната организация на това велико дело активно се включили депутатът на Върховната Рада на Украйна от III свикване Николай Габер, инициаторът за издигането на паметника – главният редактор на в. „Роден край“ Дора Костова, целият екип на вестника, а също и мнозина родолюбиви българи.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn