Панагюрската учителка Елисавета Георгиева шие знаме, посветено на 140-тата годишнина от Априлското въстание

Панагюрската учителка Елисавета Георгиева шие знаме, посветено на 140-тата годишнина от Априлската епопея. Преподавателката по география и икономика в Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище ще подари извезаното от нея знаме на село Старосел, откъдето са корените на нейния прадядо, който е бил обесен по време на Априлското въстание.

Над 10 години Елисавета Георгиева извезва български знамена и завеси за царски порти. Казва, че носи частица от духа на Райна Княгиня. Родолюбивата българка е извезала и подарила над 30 знамена и завеси за царските двери. Използва зелен или червен сатен и слага върху него букви със златна сърма. Първото знаме ушила и дарила през 2005 година на Володя Стоянов. Елисавета Георгиева извършва и друго полезно дело – събира от дарители български книги, етнографски предмети, знамена, карти и носии и ги изпраща на българските землячески организации зад граница.
Родолюбивата учителка в момента изработва и завеса за царски порти, посветена на водача на Хвърковатата чета от Четвърти революционен окръг Георги Бенковски. Завесата ще бъде подарена на църквата в село Оборище, където войводата е заклел бунтовниците. Дарението ще бъде връчено на 2 май, когато на историческата местност Оборище се почита паметта на великите депутати от Април 1876.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn