Панагюрските музикални таланти се готвят за Националния младежки конкурс „Петнадесет лалета“ в Хисаря. Първият етап ще бъде неприсъствен

Панагюрските музикални таланти от Школата по поп и джаз пеене „Евгений Зумпалов“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище се готвят усилено за Националния младежки конкурс с международно участие „Петнадесет лалета“. Засега дистанционно, защото противоепидемичните мерки не позволяват събирането им в репетиционните зали. Работят онлайн със своите музикални педагози. Неприсъствен ще бъде и първият етап на песенната надпревара, съобщиха организаторите.

Седем години, в разгара на пролетта, Хисаря събираше деца от всички краища на България, за да покажат своите вокални умения в Националния младежки конкурс с международно участие „Петнадесет лалета“ . Тази година е различно.

В условията на пандемия е невъзможно конкурсът да се проведе в обичайния му вид, затова Сдружение „Петнадесет лалета“ взе решение да организира конкурса по друг начин. Както вече бе обявено в началото на годината, обхватът на направление „С песните на Мими и Развигор“ се разширява и става „Мими, Развигор и приятели“, като всяка година ще се посочва различен творец, работил с Мими и Развигор през годините. За 2020 година това е Живко Колев.

Именно разширеното направление е в основата на новия Регламент. Конкурсът се разделя на два етапа, като всеки е със самостоятелно класиране. В първия, неприсъствен етап, журито ще оценява домашни видеоклипове на участниците, в които те изпълняват песни от категориите:

– от репертоара на Мими Иванова,
– по музика на Развигор Попов,
– по стихове на Живко Колев.

Поради изискването да не се струпват много хора, тази година конкурсът ще е само за индивидуални изпълнители, разпределени в шест възрастови групи:

I – Родените през 2012 и 2011 година
II – Родените през 2010 и 2009 година
III – Родените през 2008 и 2007 година
IV – Родените през 2006 и 2005 година
V – Родените през 2004 и 2003 година
VI – Родените през 2002 и 2001 година

В случай, че епидемиологичната обстановка в страната позволява, ще се проведе и присъствен етап, за който се допускат класираните на първите 15 места в своята възрастова група. Те ще изпълняват българска песен по избор. Планирано е той да се състои на 14-15 август на Летния театър

Право на участие имат индивидуални изпълнители в училищна възраст, класирани от неприсъствения етап сред първите 15 в своята възрастова група.
Допускат се до двама участници от музикална школа. В случай, че сред първите 15 има повече класирани участници от една школа, към присъствения етап продължават двамата с най-висок резултат, а освободеното място се заема от следващия в класирането.

В присъствения етап участниците изпълняват една българска песен по избор. Възможно е това да е песента от неприсъствения етап.

Оценките от неприсъствения етап не участват в балообразуването.
Критерии за оценяване: точност на интонирането, вокална интерпретация и стил, сценична реализация, избор на репертоар. Оценяването е с индивидуална оценъчна карта. Индивидуалните оценъчни карти ще бъдат на разположение на участниците в седмицата след провеждането на конкурса.

Журито се състои от изтъкнати професионалисти и се председателства от Мими Иванова. Съставът му се обявява след 20 юли 2020г.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn