Панагюрските ротарианци отбелязаха 119 години от учредяването на Ротари Интернешънъл

На 23 февруари световната Ротари организация навършва 119 години. По този повод днес, панагюрските ротарианци поднесoха венец пред паметника на първия български ротарианец Събо Николов в градския парк, издигнат по случай 100-годишнината на Ротари Интернешънъл.

Петъчната вечер ротарианци посветиха на кулинарните умения на своите членове и техните семейства. След прецизна дегустация квалитетно жури определи най-добрите кулинарни шедьоври. Гости на панагюрския клуб бяха приятели от ротари клубовете в Пазарджик и Пирдоп.

На 23 февруари 1905г. младият адвокат Пол Харис се среща с трима свои приятели. Те разговаряли за семействата си, за проблемите на хората от техния град и за създаването на приятелски клуб. Тази малка групичка от приятели полага основите на първата в света организация с идеална цел. Впоследствие тази групичка нараства и излиза извън границите на своята страна, за да се превърне в международна организация, отдадена в служба на човечеството и мира, като прехвърля географските, религиозните, расовите, политическите, социалните и други бариери.

Целта на Ротари е да насърчава и развива идеала за служба на обществото като основа на достойно начинание, и в частност да насърчава и възпитава:

Първо. Създаването на познанства като възможност да бъдеш полезен и служиш;

Второ. Високи етически норми в бизнеса и професията, признаване значимостта на всяко полезно занятие, както и стремежа на всеки ротарианец да защитава името на своята професия и да служи на обществото;

Трето. Прилагането на практика на идеала за служба в личния живот, бизнеса и обществения живот на всеки ротарианец.

Четвърто.  Международното разбирателство, добрата воля и мира чрез приятелство на бизнесмени и професионалисти от цял свят, обединени от идеала за служба на обществото.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn