Панагюрският атлет ветеран Петър Петров участва за 34-ти пореден път в Маратона на София

Панагюрският атлет ветеран Петър Петров се включи в тазгодишния Маратон на София, състоял се на 11 октомври. 83-годишният Петров участва в класическата маратонска дистанция от 42,195 километра, като финишира на 21-вия километър. Това е 34-тото поредно участие на панагюрския атлет ветеран в маратона на София.

В тазгодишната 38-а поред надпревара в столицата се включиха 2443 бегачи от 37 страни, в дисциплините 10 километра, полумаратон (21.1 километра) и по класическата маратонска дистанция от 42,195 километра, в която стартираха 422 души.

Класическата дистанция от 42.195 км не е провеждана само през 2009-а, 2010-а и 2011-а, но летоброенето на маратона остава, тъй като тогава има състезания на по-къси разстояния.

За първи път в историята на маратона брутален инцидент с насилие стана център на медийно внимание. Участничката на шест олимпийски игри в бяганията на дълги разстояния Оливера Йефтич (Сърбия) бе грубо ударена на старта на дистанция 10 км, падна и получи травми. В инцидента пострада и многократният шампион на България Сава Тодоров, който обаче успя да завърши дистанцията на второ място. По-късно виновникът за ицидента бе разпознат в социалните мрежи като Б. В.

Във времето на световна пандемия, хиляди отменени и отложени надпревари по бягания София успя да организира своя маратон и остана един от малкото международни състезания в класическата дистанция, които успяха да оцелеят в „новата нормалност“.

Тазгодишното издание бе с бронзов етикет по класификацията на Световната атлетика, с пет звезди в системата на Европейската атлетика за шосейни състезания „Бягане за всички“ и национален шампионат по полумаратон.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn