Панагюрският атлет ветеран Петър Петров с награда за най-възрастен участник в десетото издание на Плевенския „Маратон на приятелството“

Повече от 800 участници стартираха в различните дистанции на Маратона на приятелството в Плевен, който се състоя на 19 май за десети път. Те бяха от над 17 националности.

Около 290 бяха само записалите се в дисциплините – класически маратон (42.2 км), полумаратон (21,2 км), 10-километрова дистанция и щафета. Повече от 500 бяха регистрираните деца които се състезаваха в специалния формат Fun Run Kids.

Най-възрастният участник в маратона беше панагюрският атлет-ветеран Петър Петров на 87 години, в плевенския маратон той участва за пети път и получи специална награда от организаторите.

За осми път част от маратона бе и 77-годишният Алън Кей, който беше най-възрастният сред чужденците.

Маратонът на приятелството бе открит от кмета на община Плевен д-р Валентин Христов и председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, който стартира в трикилометровия крос „Аз мога“. Тази година в маратона се включи отново и Оливър Патън от посолството на Великобритания у нас. 

Плевенският маратон е символ на силата на човешкия дух и приятелство. Той помага за изграждането на общество, в което хората с увреждания срещат уважение за своите способности, таланти и потенциал, казва в поздравлението си към организаторите и участниците в маратона посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Кенет Мертен, което бе прочетено при откриване на надпреварата. 

Маратонът на приятелството в Плевен популяризира не само активния начин на живот за цялото семейство, но и традиционно подкрепя благотворителни каузи. Тазгодишното издание набираше средства за стипендия за студент в Медицинския университет в Плевен, изгубил единия или двамата си родители или израснал в специализирана институция.  

От създаването си Маратонът на приятелството работи и за приобщаването на хората с различни способности, както и на малцинствата. Като доброволци в организацията на събитието активно се включват представители на местната ромска общност в Плевен.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn