Панагюрският кмет Никола Белишки: Всяка педя земя в Панагюрище е свещена, всеки дувар и къща са били крепост на българския дух и Христовата вяра.Тези крепости никога няма да рухнат!

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше официален гост на тържествата в Панагюрище по повод честването на 143-та годишнина от избухването на Априлското въстание. Националният митинг-заря, който се провежда по традиция на 1 май вечерта, започна в 20:30 часа.

Председателят на Народното събрание прие строя на тържествената заря-проверка на историческия площад „20-ти април“ и поздрави почетните роти на Българската армия.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки произнесе емоционално слово.”Всяка педя земя в Панагюрище е свещена, всеки дувар и къща са били крепост на българския дух и Христовата вяра.Тези крепости никога няма да рухнат”, каза градоначалникът.”Господ изпраща най-големите изпитания на тези, които обича най-много, за да ги направи по-силни, да кали волята им, да изпълни сърцата им с вяра и любов. Господ избра символ за неговата любов да бъде Панагюрище, а Панагюрище избра да му даде любовта си по най-величавия и героичен начин – с кръвта да децата си и сълзите на майките си”, заяви кметът. „На този ден поменът за мъртвите се превръща в празник за живите. Време за гордост, но и време за човещина, за поклон, но и за мечти. Това е нашето време, защото в него е нашата памет и съвест”, подчерта в заключение градоначалникът.

След словото си кметът Белишки даде думата и на председателя на Народното събрание.”Днес се молим за упокой на онези, които първи прозряха, че свободата не е химера, че сме достойни за нея. Защото и свободата и робството, са вътре в нас, носим ги като белег от нож, за да ни спомнят какви сме били, чии потомци сме и какво е потребно да завещаем на идните поколения”,каза председателят на Народното събрание Караянчева. Тя подчерта, че не от месии се нуждаем днес, а от водачи, не от чуждопоклоници и хулители, а от предани родолюбци. И призова да помним заръката на Апостола „Да струваме добро на ближния си и да се борим за чисто и свято бъдеще”.

С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на жертвите от Априлското въстание. Впечатляваща заря сложи край на тържественото отбелязване.

Тържествените събития продължават на 2 май, на историческата местност Оборище в 11:00 часа.

Още снимки от събитието можете да видите на фейсбук страницата ма Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn