Панагюрският съд започна образователна програма с бончевци

На 21 октомври в Районен съд-Панагюрище стартира образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която панагюрският съд ще изпълнява съвместно със СУ „Нешо Бончев“ през учебната 2021/2022 г.

Координатор по програмата от страна на магистратите ще бъде съдия Диана Стателова, а от от страна на бончевци координатор ще бъде Илия Немигенчев.

Вески един от средношколците, присъстващи в съдебната зала се представи, споделяйки своите интереси.

След това преминаха към първата тема „Структура на съдебната власт“.

Заниманията ще се провеждат всеки първи и трети четвъртък от месеца, от 15:00 до 17:00 часа. Според предварителния график, последният урок за обобщаване на наученото и връчването на удостоверенията е насрочен за месец април, 2022 г. Темите, които ще се дискутират, са свързани с превенцията срещу употребата на наркотични вещества, въздействието на психотропните вещества, домашното насилие, трафика на хора, правата на децата в съдебните процедури и много други.

Сред най-атрактивните лектори ще бъдат д-р Марин Балтов, ръководител на Катедра по съдебна медицина в УРАЛ“Св. Георги“ Пловдив, проф. Янко Илиев, ръководител на Катедра по токсикология в УРАЛ“Св. Георги“ Пловдив, главен комисар Петър Петров от „Борба с наркотиците“.

Учениците ще научат какво трябва да изискваме от работодател при сключване на трудов договор, кои права трябва да отстояваме при полагане на труд, , какво да следим при сключване на договор за кредит, как да се държим при нотариус, в прокуратурата, в съд, какви административни услуги ни дава съдът, какво е медиация и как работи тя.

Познанията, които ще ви дадем, са познания, които ще послужат на цялото ви семейство, защото всички ние, гражданите на България, наречени данъкоплатци, трябва да знаем как да подходим към съответния орган, към който се обръщаме. Освен това, ще разберете, че правото не е застинала, суха материя, а живия живот, с цялата му динамика и шеги“, каза съдия Стателова.

Образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” се провежда в изпълнение на Споразумението за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn