Панагюрският атлет ветеран Петър Петров постави рекорд за най-възрастен участник в деветото издание на Плевенския „Маратон на приятелството“

Повече от 600 бяха участниците, които стартираха в различните дисциплини на деветото издание на Маратона на приятелството в Плевен, провел се на 21 май. Бегачите бяха представители от 16 държави, сред които Австралия, Беларус, Великобритания, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Индия, Нова Зеландия, Украйна, Румъния, САЩ и други.

Най-възрастният участник в маратона беше панагюрският атлет-ветеран Петър Петров на 86 години, който е участвал в софийския маратон 36 пъти поред, в плевенския маратон участва за четвърти път. „За да са работоспособни младите, трябва да спортуват“, каза Петров преди да стартира в 42-километровата дистанция. Той успя да пробяга 21 км в контролното време.

Дисциплините, в които се проведе Маратона на приятелството, бяха маратон и полумаратон, 10,55 км, щафета и 3-километровия масов кроса „Аз мога“.

И тази година бе предоставена възможност на децата да участват в специалния формат Fun Run Kids, който беше с най-масово участие.

С дарения маратонът подкрепи програмата „Готови за успех“ на фондация Bcause, осигурена бе и стипендия за студент в Медицински университет в Плевен.

Деветият маратон в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn