Панагюрски доброволци участваха в първото национално учение в Сърница

Доброволци от Национална Асоциация на Доброволците в Република България /НАДРБ/ взеха участие в национално учение на язовир Доспат в град Сърница. В занятието се включиха около 70 доброволци от различни формирования в страната – Белово, Вълчедръм, Панагюрище, Пловдив, Сандански, София и Сърница, както и спасители от „Пещерно спасяване“, Федерацията на радиолюбителите и Spasitel BG. Те извършваха издирване и спасяване в пресечен терен, пожарогасене, евакуация по въжен способ, водно спасяване и първа долекарска помощ.


Сценарият на тренировъчната ситуация предвиждаше проливни дъждове, след които районът около язовир Доспат е наводнен. Според непрекъснато усложняващата се оперативна обстановка на образувал се от наносите остров са успели да доплуват и бедстват без храна и вода група пострадали хора. Преобърнати са и са наводнени много превозни средства, прекъснати са електрически стълбове, предизвикани са и пожари. Група ученици са избягали от буйните води в близката гора, за да търсят безопасно високо място.
Участниците в учението нямаха предварителна информация нито за мащаба на случилите се събитията, нито за броя на пострадалите или вида на нараняванията им. Спасителните екипи бяха формирани на терен от доброволци от различни градове, които не се познаваха помежду си, както би се случило в реална обстановка при действително бедствие. Така освен подобряването на личните умения на всеки от доброволците учението допринесе за усъвършенстването на работата в екип и координацията между доброволците.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn