Панагюрски музейни специалисти взеха участие в първата онлайн национална научна конференция, посветена на 170 години от рождението на Захари Стоянов

Въпреки усложнената обстановка в страната музейните специалисти не спират своята научна дейност и взимат участие в организирани конференции. Доц. д-р Атанас Шопов – директор и Ирина Ботева – главен уредник в Исторически музей – Панагюрище взеха участие в първата онлайн Националната научна конференция „Захари Стоянов и лицата на Българското възраждане“, организирана от Регионален исторически музей – Русе. Научен ръководител бе проф. Николай Ненов, а модератор на срещите г-жа Ренета Рошкева. Форумът, посветен на 170 години от рождението на Захари Стоянов, премина в четири панела, разположени в няколко седмици от месеците юни и юли.

В четирите заседания на събитието се включиха изследователи на живота и дейността на Захари Стоянов и на времето на Възраждането. Доц. д-р Атанас Шопов представи познатият и непознат Найден Дринов. Ирина Ботева припомни за двамата легендарни революционери Пенчо Стоянов (Пехливан) и Събо Гулеков – участници в четите на Хаджи Димитър и Стефан Карадажа.

Реализирането на конференцията дори в необичайна ситуация е показателно за гъвкавостта и динамиката в мисленето на музейната общност, която реагира адекватно на предизвикателство и осъществи успешно планираният проект.

Предстои записите от заседанията да бъдат обработени и качени на Фейсбук профила и YouTube канала на Регионален исторически музей – Русе, което ще позволи конференцията да бъде проследена и много след нейното приключване.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn