Панагюрски полицаи няма да се включат в днешния протест, но недоволството им продължава

Полицаи се събират на пореден протест пред Народното събрание днес. Демонстрацията срещу промените в бюджета на МВР и орязването на социалните продобивки ще започне в 13 часа и се очаква да продължи до 20 часа. По това време бюджетната комисия ще разглежда проектобюджета за 2016 г.

Панагюрско присъствие на днешния протест няма да има, тъй като голяма част от наличния състав е на работа, почиващите са твърде малко, съобщиха местни служители на реда и подчертаха: „Не сме се отказали! Ще държим докрай да бъдат отменени всички промени, които не са съгласувани със синдикатите. Миналата година започнаха преговори за диференциране на длъжностите в МВР. На този етап тези преговори не са стигнали доникъде. Надяваме се този процес да продължи активно. В него и двете страни ще бъдат печеливши. Крайно време е МВР да разбере, че синдикатите са техен съюзник и гледат в същата посока. Важно е да ги припознаят, защото заедно можем повече!”.
Целият наличен състав на РУ на МВР-Панагюрище с изключение на дежурните полицаи се включиха в националния протест в София навръх професионалния си празник 8-ми ноември. „Решихме да не празнуваме, а да отидем на протеста и да изразим недоволството си от реформите в МВР, които се случват еднолично, без каквото и да е обсъждане по структури или с представители на синдикатите на МВР, споделиха още панагюрски служители на реда. Според тях проблемът не е в реформите, а как се случват те, че решенията не се вземат от всички заедно, а еднолично.
Припомняме, че привилегиите за служителите в системата на МВР бяха запазени. Лично премиерът Бойко Борисов се разпореди да се запазят всички социални придобивки на служителите в МВР, които първоначално бяха орязани от бюджета за 2016 година. Работещите в системата при пенсиониране ще продължат да получават до 20 заплати накуп. Новопостъпилите след приемането на бюджета за 2016 година обаче вече ще получават до 10 заплати. Запазва се и порционът, като единственото, от което кабинетът не отстъпи е добавката към заплатата за прослужено време. Това на практика означава, че заплатите на полицаите ще бъдат замразени за неопределено време.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn