Панагюрското златно съкровище вече си у дома. Любуваме му се от днес до 16 декември

При засилени мерки за сигурност, днес 11 ноември, в Исторически музей-Панагюрище пристигна оригиналът на Панагюрското златно съкровище. Съкровището бе посрещнато от директора на музей доц. д-р Атанас Шопов и музейни работници.

Уникалният тракийски шедьовър зае своето подобаващо място в специално изградената и официално открита през 2012 година зала трезор в Исторически музей – Панагюрище, дарение от „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата. Тракийският сервиз, дело на талантливи майстори, може да бъде посетен всеки ден от 9:30 до 17:00 ч.

През 2019 година се навършват 70 години от откриването на Панагюрското златно съкровище на 8 декември 1949 г. По този повод уникалните 9 златни съда ще бъдат изложени до 16 декември 2019 година в залата трезор на панагюрския музей.

Годишнината от откриването на Съкровището съвпада с откриването на  посмъртна изложба на проф. Емил Мирчев в Историческия музей в Панагюрище, посветена на личността на професора, който е участвал в изработката на двете копия на Панагюрското златно съкровище, едното от които се съхранява в Музея. Предстои и провеждането на Кръгла маса.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn