Панагюрското златно съкровище ще гостува в „Двореца“ в Балчик през лятото

Едно от най-емблематичните златни съкровища на България, прославили страната ни по света – Панагюрското, ще гостува през лятото на 2021 г. в „Двореца“ – Балчик. Оригиналните златни съдове, открити от братята Павел, Петко и Михаил Дейкови на 8 декември 1949 г. по време на изкопни работи при тогавашната керемидена фабрика в Панагюрище, ще останат в Двореца в продължение на два месеца.
Изящните творения, изработени от чисто злато с общо тегло над 6 кг, ще бъдат изложени в Каменната зала от 1 август до 30 септември. 
През последните години държавният културен институт „Двореца“ в Балчик се утвърди като уникално арт пространство с организираните на територията на архитектурно-парковия комплекс пленери, театрални и оперни спектакли на откритата лятна сцена, артистично-музикалните вечери в „Нимфеума“, художествените и историческите изложби. През отминалата 2020 г., въпреки пандемията, изложбата на съкровището „Татарската плячка“, организирана съвместно с Националния исторически музей, предизвика небивал интерес. Очаква се Панагюрското златно съкровище да привлече още повече посетители.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn