Панагюрското златно съкровище ще заблести в „Двореца“ в Балчик

От 01.08 до 10.09.2021 г. в Държавен културен институт „Двореца“ в Балчик ще бъде изложено прочутото в цял свят Панагюрско златно съкровище. Деветте съда от чисто злато със сцени от тракийската и гръцка митология ще бъдат изложени в Каменна зала. Официалното откриването е на 3 август от 11,00 часа.

Представянето на златното панагюрско съкровище е съвместен проект между Балчик, Регионален исторически музей – Пловдив и Националния исторически музей.
Сред любопитните факти за съкровището е, че застрахователната му стойност е 50 милиона евро; 6,164 кг е общото тегло на 9-те съда от тракийския царски сервиз; Панагюрското злато няма аналог и е 100% истинско; 8 декември 1949 г. – братята тухлари Павел, Петко и Михаил Дейкови откриват съкровището и го предават на околийския началник Стефан Калпаков; Последните проучвания показват, че ритуалните чаши изобразяват богините Атина, Афродита и Хера.

Златното съкровище, прославило България в цял свят, ще остане в „Двореца“ повече от месец, привличайки интереса на български и чуждестранни туристи, допълват от културния център.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn