Панагюрци почетоха безсмъртието на Апостола

143-та годишнина от гибелта на Васил Левски в Панагюрище бе отбелязана с художествена програма под надслов „И НИКОЕ ИМЕ ТОЙ НЕ СПОМЕНА“ . Събитието се проведе тази вечер в камерната зала на Театър-Дом паметник.
Със слово и презентация Иванка Тодева, ръководител в Обединен детски комплекс-Панагюрище, припомни живота и делото на Апостола. С много плам процеса срещу Васил Левски пресъздадоха членове на клуб „Млади възрожденци“ при Обединен детски комплекс и ученици от СОУ „Нешо Бончев“. В ролята на Апостола се превъплъти Мартин Гешанов, а директорът на Общинска библиотека „Стоян Дринов” Стефан Рапонджиев изигра Али Саиб паша – председател на Специалната извънредна комисия, назначена през 1872 г. да води процеса срещу Васил Левски и неговите сподвижници.

.2
Мини-спектакълът завърши с последните редове от „Предсмъртното писмо” на Васил Левски.
За такива, злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно – Смърт, смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни.
За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.
За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.
За тези, които насаждат омраза между хората, живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.
За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни.
За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.
Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край. Бъдете силни братя и не щадете силите, нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви други му, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте -Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.”

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn