Пандемията променила протокола за спешна помощ

Всяко обучение по бърза медицинска помощ може да се окаже животоспасяващо. Това заяви пред БНР Андриан Георгиев от Фондация „Първите три минути“.

Сега в пандемията заради недостига на екипи на Спешна помощ всяко едно такова обучение е важно. Когато имате пострадал човек и се налага възстановяване на дишането чрез метода „уста в уста“, има протокол за изкуственото дишане. При сегашната ситуация този протокол се промени с оглед и на изискването да се спазва дистанция.

„При сегашните условия човек трябва на „око“ да прецени дали пострадалият диша, може да се постави ръката на диафрагмата, ако трябва да се прави изкуствено дишане, остава само сърдечният масаж, като се покрива лицето на пострадалия“, поясни Георгиев.

Допреди пандемията организирахме курсове по първа помощ, тогава имаше голям интерес от младите хора„, разказа той.

Предишните курсове са били насочени към младежи и девойки между 14 и 18 години и към студенти по медицина и медицински работници. След началото на пандемията курсовете са провеждани онлайн. Обучават над 1000 човека в цялата страна. Според Георгиев обученията по първа помощ трябва да са по-масови и да има периодични обучения, поне веднъж в годината да се преповтарят, за да не се чувстват хората неуверени.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn