Панихида в памет на Апостола ще бъде отслужена днес в църквата „Св. Въведение Богородично“

144 години от гибелта на най- великия българин, Васил Левски се навършват днес. В църквата „Св. Въведение Богородично“ в Панагюрище ще бъде отслужена Панихида в памет на Апостола. Началото е от 10:30 часа.

levski3

„Ако спечеля – печеля за цял народ, ако загубя – губя само мене си“. Така пише Васил Левски /Васил Иванов Кунчев/ – идеологът и организаторът на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация /ВРО/ и Българския революционен централен комитет /БРЦК/ в едно свое писмо до Панайот Хитов през април 1868 година.

И той печели за цял народ, защото създадената от него революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 година.

И той губи себе си – преди 144 години Апостолът увисва на бесилото, издигнато в покрайнините на София, след като на 26 декември 1872 година е бил предаден и  заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч).

Заради пламенното си посвещение на народното дело и нравствената си чистота, днес Васил Левски се е превърнал в икона за поколения българи и в неоспорим национален герой.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn