Парламентът въведе доброволна казарма и часове „за защита на родината“ в училище

Всеки пълнолетен български гражданин на възраст между 18 и 40 години може да служи доброволно до шест месеца в резерва. Това прие окончателно в сряда парламентът с промени в Закона за резерва на въоръжените сили.

Законопроектът беше внесен от Министерския съвет по предложение на военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Официалната причина за идеята му е да се попълнят вакантните места в армията, които към момента са над 5000.

Службата включва военна подготовка и изпълнение на задачи във военни формирования като резервист. Преминалите доброволно през резерва могат да бъдат викани на активна служба при привеждане на въоръжените сили или част от тях в по-висока степен на бойна и оперативна готовност.

Освен това се ползват с предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително ако имат равни крайни резултати с други кандидати по време на процедурата по назначаване.

Друго нововъведение в Закона за резерва на въоръжените сили е в часовете на класа при учениците от среден курс да се усвояват знания и умения, „свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили“.

Обучението ще е в рамките на не по-малко от общо десет учебни часа от определените часове на класа. То ще се извършва от военнослужещи или цивилни служители от въоръжените сили, преминали подготовка за обучение на ученици.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn