Панагюрската компания „Оптикс“ ще участва в създаването на европейска антидрон система

Консорциум между фирма „Оптикс“, европейски университети и компании ще реализира проект Safeshore  на обща стойност над 5 милиона евро. Панагюрската компания засега е единствената българска фирма, спечелила проект, свързан със сигурността и финансиран от ЕС по програма „Хоризонт 2020“.

Системата Safeshore е система за прехващане на дрони и е предназначена да пази въздушното пространство от малки и нисколетящи дронове, които могат да представляват опасност за националната сигурност. Антидрон системата на проекта Safeshore включва мултиспектрални технологии, радарна и акустична детекция и алгоритмичен анализ на събраната информация за засечените цели. „Оптикс“ ще е водеща в разработката и производството на оптоелектронното оборудване. Това са камери за дневно и за нощно виждане, които ще бъдат монтирани на мрежа от стационарни локационни устройства, която ще покрива големи територии.
В реализирането на тригодишния проект ще участват още Кралската военна академия на Белгия, лондонският университет Queen Mary, Институтът по оптоелектроника в Румъния, два университета от Италия, румънска фирма и специализирана европейска полицейска организация. Българска гранична полиция също е изразила готовност да се включи в тестването на готовия прототип на антидрон локаторите.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn