Пациенти протестират. Опасяват се, че ще бъдат лишени от терапия и подложени на болка

Пациенти с ревматологични заболявания протестираха пред Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за да поискат тя да финансира терапията им. Причина за протеста им е промяна на критериите за лечението им с биологична терапия. Новите правила предвиждат от 1 август молбата за биологично лечение на пациент да може да бъде разгледана едва след като е бил 6 месеца на едно противовъзпалително лекарство и след това още 6 месеца на друго. Протестиращите обаче твърдят, че през това време те ще бъдат подложени на болка, която инвалидизира, а след това лечението със скъпоструващите лекарства не е толкова ефективно.
И болни от рядкото заболяване на костния мозък Миелофиброза се обърнаха към надзорния съвет на НЗОК с молба касата да заплати животоспасяващото им лекарство. Заболяването засяга костния мозък на пациента като му пречи да произвежда качествени кръвни клетки. Това затруднява работата на далака и черния дроб, чиито увеличени размери са характерен симптом на болестта.
Според пациентите с рядкото заболяване, още от 2011 година в света има одобрен медикамент срещу болестта, който вече се покрива от държави като Великобритания, Германия и Гърция.
Болните посочват, че без това лекарство животът им означава само страдание и мъка.
От Здравната каса съобщиха, че терапията на тези болни вероятно ще бъде покрита от началото на следващата година.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn