Певци и танцьори от Панагюрище и общината се изявяват на мегдана в Копривщица

Певци и танцьори от Панагюрище и общината се изявяват в тазгодишното традиционно „Мегданско хоро”, гр. Копривщица, организирано от местното НЧ”Хаджи Ненчо Дончев Палавеев-1869” с финансовата подкрепа на община Копривщица.

На 6 юли за жителите и гостите на възрожденския град танцуваха ТК”Луда Яна”, гр. Панагюрище и ТК”Пъстро хоро”, гр.Стрелча, с ръководител и хореограф Мария Бензарова.

С песен оцветиха празничния концерт младите таланти, възпитаници на музикалните педагози Нона Немигенчева и Пепа Филина в школта по поп и джаз пеене „Евгений Зумпалов”при ЦПЛР-Панагюрище- Лора Куруджиева, Кристияна Чуклева и Глория Щрангова.

 

Следващата събота, 13 юли на мегдана в Копривщица танцуваха момичетата на хореографа Мария Бензарова от Представителен мажоретен състав при СУ”Нешо Бончев”. Вълнуващи бяха вокалните изпълнения на Евгения Ангелова и Николай Дерменджиев от школата по поп и джаз пеене „Евгений Зумпалов” при ЦПЛР-Панагюрище.

Едрите дъждовни капки не уплашиха самодейците от НЧ „Пробуда -1872” с. Баня. Танцува Формация „Водни нимфи”, фолклорна група „Златна Есен” изпълни  автентични песни от Средногорието, 8-годишният Веселин Сурлеков изпя две народни песни, представиха обичая „На Гергьовден, сред селото на мегдана”, „Задявки край чешмата” представи Младежката фолклорна група „Пръски от извора” при читалището в с. Баня.

Очаквано всяко „Мегданско хоро” завършва с хороводни стъпки. Тази събота, 20 юли, в Копривщица ще гостуват самодейците от НЧ”Н.Й.Вапцаров-1927”, село Бъта.

Българският фолклор е тема, която никога няма да бъде изчерпана и ще продължава да вълнува млади и стари, да поставя въпроси и да търси отговори, да изгражда култура и ценности въпреки модерния съвременен свят, в който живеем. Нека запазим любовта към традициите – да се интересуваме как са живели нашите баби и дядовци, какви песни са пеели по седенките и да помним своите корени.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn