Певческата група при НЧ“Искра-1872″ – с. Попинци с трета награда за автентичен фолклор от Националния фестивал „Насред мегдана в Арбанаси”

Трета награда в раздел „Автентичен фолклор“ спечели Фолклорната певческа група при Народно читалище „Искра-1872“ – с. Попинци от ІХ Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси” 2019, който се проведе на 1 и 2 юни, на откритата сцена в с. Арбанаси.

Поздравления за самодейците и ръководителите на групата Иван Чардаков и Цанко Ненков отправиха в социалната мрежа от читалището в с.Попинци.

Националният фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси” е продължение на фестивала „Хоро сред село”, който се е провеждал в село Арбанаси през 1987 и 1988 година и е бил организиран от Градската асоциация за култура и туризъм във Велико Търново. Инициативата за възстановяването на фестивала е на Община Велико Търново.
Организатор на фестивала е Народно читалище „Иларион Драгостинов” – с. Арбанаси, със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси.
Фестивалът има конкурсен характер. По вид изпълнение, участниците се делят на две категории – автентичен и обработен фолклор.

Участието на Фолклорната певческа група в конкурсната програма на Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“ на 2 юни, се осъществи с финансовата подкрепа на община Панагюрище по програма за развитие на читалищната дейност за 2019 година.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn