„Пеещите“ фонтани край „Арена Асарел” са без аналог в България

Новото бижу на Панагюрище е единственият по рода си в България фонтан, чиито музика и движение на водните струи се синхронизират напълно с помощта на най-иновативния софтуер в света. Същата технология се използва за управлението на „пеещите” фонтани в Дубай и Барселона, както и „танцуващите” в Bellagio, Лас Вегас. Съоръжението е изградено край „Арена Асарел” и бе една от атракциите за състезатели и публика по време на Международния турнир по тенис „Асарел България Оупън”, който се проведе от 19 до 23 август.

10 6
Оборудването на фонтана включва уникални за страната ни водни оръдия, изстрелващи воден стълб на височина от 30 метра за стотни от секундата, както и воден екран с размери 30 х15 м, върху който с мощен видеопроектор, се излъчват разработени по технологията видеомапинг ефекти. Визуализациите могат да бъдат допълнително синхронизирани, ставайки част от цялостната „хореография” на съоръжението.
Фонтанът е разработен с автоматично управление на всички ефекти. Цялостното му висококачествено оборудване от 145 дюзи, 171 LED прожектора с обща мощност 6000W, 22 помпи с обща мощност 110 kW и синхронизиращия музика, движение и светлина софтуер, го превръщат в една наистина уникална за България атракция.
„Изключително сме благодарни, че именно ние имахме възможността да изградим подобна водна атракция първи в България. Смятаме, че фонтанът ще предизвика сериозен интерес, ще привлече още повече гости на града, а това на свой ред ще удължи туристическия сезон. Град като Панагюрище с богато историческо минало го заслужава. ”, споделя Димитър Вълев – главен мениджър на фирмата изпълнител „Акватек” – Варна.
Музикалната програма на фонтаните ще радва жителите и гостите на града всяка вечер през лятото – в петък, събота и неделя, а през останалите дни фонтаните ще работят с обичайния си режим. На този етап в програмата „Водна палитра” са включени пет класически произведения – „Ръченица” от сюитата „Тракийски танци” на Петко Стайнов, „Валсът на цветята” от балета „Лешникотрошачката” на Пьотр Чайковски, „Триш-траш полка” на Йохан Щраус, емблематичната ария „Nessun Dorma” от операта „Турандот” на Пучини и „Фотруна” от ораторията „Кармина Борана” на Карл Орф, а с видеоимпресия на водната стена се излъчва песента „Вода” на Елица и Стунджи. Консултанти за музикалния подбор и бъдещото развитие на програмата са панагюрските музиканти Пепа Филина и Веселина Зумпалова-Ралчева, както и композиторът Георги Андреев.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn