Петър Каменски, ВрИД кмет на община Панагюрище: Днес ние отново се прекланяме пред всички загинали за нашата свобода и с вяра в силата на българските дух и енергия гледаме напред

Уважаеми жители и

гости на община Панагюрище,

Април 1876 г. винаги ще ни напомня за високата цена на нашата свобода – изстрадана и платена с живота на хиляди българи.

Историческата съдба отрежда на Панагюрище да бъде център на борбата в IV революционен окръг. Както пише летописецът, градът се превръща в „кратера на димящия се вулкан”.

От Панагюрище към селищата на IV революционен окръг политат куриери, които разнасят огнената Прокламация към българския народ. „О, българино! Докажи, че живееш и ти, покажи как знаеш да цениш скъпата свобода…”

Днес, в дните на 148-та годишнина от славната Априлска епопея, ние за пореден път скланяме глава пред смайващия героизъм на предците си и се опитваме да преоткрием и преосмислим свободата като висша ценност.

Днес ние отново се прекланяме пред всички загинали за нашата свобода и с вяра в силата на българските дух и енергия гледаме напред. Нека работим вдъхновено и с постоянство, нека всички – независимо от политическите си убеждения – намерим сили и да поставим България над всичко, за да пребъде тя през вековете!

Слава на героите на Април 1876-та година!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Петър Каменски,

ВрИД кмет на община Панагюрище

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn