Петър Терзийски от XIБ клас на СУ “Нешо Бончев” взе участие в международно екоучилище във Франция, инициирано от Младежки воден парламент

През месец април тази година се проведе четвъртото международно екоучилище във Франция, инициирано от Младежки воден парламент, чийто член е СУ”Нешо Бончев”. То протече с участие на младежи от всички краища на България, както и от Франция и Белгия. След подписването през 2013г. на Споразумение за обмен на младежки екологични дейности с Агенция по водите “Артоа-Пикарди” – Франция и френския Младежки воден парламент, вече са факт четири посещения на български групи във Франция и три обратни визити на френските партньори за участие в българските летни екоучилища – в Източни Родопи, Врачански Балкан и Бургаски езера. През април Петър Терзийски от XIБ клас от СУ “Нешо Бончев” за втори път взе участие в това събитие, съобщиха от училището.

IMG_20170412_105555

Миналата година обменът се състоя в Дюнкерк, а тази година – в Сен Валери, Франция. Екоучилището бе проведено в периода от 9 до 14 април 2017г. Водният обект, на който бе посветен тазгодишният обмен, беше заливът на река Сома, а темата бе съсредоточена върху заустването, ерозията, наводненията и климатичните промени в района. Участниците в Младежкия воден парламент си поставиха за цел да отговорят на въпроса как да се разрешат различните екологични проблеми в залива на Сома и да се ограничат надвисналите екологични опасности.По време на обмена бяха организирани три пилотни групи: за комуникация, анимация, екологично поведение. Проведоха се дискусии с някои от предприемачите в Залива на реката-избрани представители на туризма, рибари и др. Младежите участваха в една от дейностите на Фестивал на птиците в театъра на Aбевил „Живото море“. Защитниците на водата изготвиха представление под формата на интерактивна игра/театър -на базата на информацията от предприемачите, участвали в срещата от предишния ден.Състоя се френско-български обмен, където участниците размениха подаръци, опитаха от френската, българската и белгийската кухня и изпълниха песни, обичаи и танци, характерни за родината им. Извършиха се наблюдения, свързани с ерозията, заустването, наводненията и климатичните промени в различните части от тази област. Младежите прекосиха залива на Сома и останаха впечатлени от красотата на природата и същевременно изживяха страхотно приключение.

Почти всички дейности бяха заснети от френския Канал 3 и беше излъчен репортаж за това събитие.Така нашите младежи станаха телевизионни звезди във Франция.

2017-04-09 06.51.27 2017-04-10 11.44.40 2017-04-10 12.28.19 2017-04-10 12.52.53 DSC_0341

Преживяното, емоциите, натрупаните опит и знания у всеки участник са много важни за бъдещето на Младежкия воден парламент, споделя Петър Терзийски. Той разказва, че всички участници са останали много доволни и очакват младежите от Френския младежки воден парламент на екоучилището в България, което ще се проведе в Варна и Балчик това лято.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn