Писателката Мария Павлова представя в Панагюрище “Мистерията B-files”. Организатор на събитието е местният „Лайънс клуб”

На среща с писателката Мария Павлова за новата ѝ книга “Мистерията B-files” публиката в Панагюрище ще търси отговор на един от горещите съвременни екопроблеми – „Защо изчезват пчелите?”. Организатор на събитието е „Лайънс клуб”-Панагюрище.

На 6 февруари, четвъртък, от 18.30 часа, в кафе „Орфей”, пловдивската писателка ще представи своята книга “Мистерията B-files”, роман, който разказва с художествени средства защо изчезват пчелите. Книгата е написана за 5 години и излиза от печат на 15 май 2019 г.

Това е приключенски роман, имащ качествата на съвременен бестселър и филмов сценарий, събрал в едно глобалния проблем с мистериозното изчезване на колонии пчелни семейства, човешки отношения, базирани на професионална етика, шпионаж и любов, предателства и неочаквани развръзки, роман с интригуващ и изключително динамичен сюжет, който се чете на един дъх, а главните действащи лица са две – пчелите и хората. Защо бягат от нас пчелите и повличат ли ни със себе си? Обречено ли е всичко или все още има надежда? Авторката е разтревожена, че учените говорят за причините за екологичната катастрофа, но политиците и хората не се интересуват. А пък икономическите лобита си мислят, че този проблем не заслужава голямо внимание. „Минем ли повратната точка – край, няма връщане назад. Изчезнат ли пчелите, ще бъде абсолютно късно да правим каквото и да било“, предупреждава Мария Павлова.

Писателката е била стъписана от информацията за „синдрома на празния кошер“, при който те изчезват, без да оставят следа. „Започнах да се чудя къде отиват тези пчели, как така изчезват. кошерите им изведнъж се изпразват. В началото това ме заинтригува, докато накрая темата наистина ме грабна емоционално“, признава Мария. Тя е проучвала с години причините за измирането на пчелите и се е запознала и с тънкостите на пчеларството. Пчелинът в Марково е старомоден, а за описанието му тя е почерпила вдъхновение от 12 книжки от 1937 г. с уроци по пчеларство.

Приключенският роман с екологична кауза е подкрепен от Лайънс Клуб България, Дистрикт 130.

Мария Павлова има публикувани много разкази в американски и австралийски списания за художествена литература. В България има спечелени редица награди от престижни конкурси. Завършила е славянска филология в Пловдивския университет, работила е дълги години като журналист.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn