hp photosmart 720

Писателят Делчо Стефанов Гороламов е носител на Общинската награда за краеведска дейност „Любородие“ за 2016 година

На 19 април 2016 година от 18:00 часа в Народно читалище „Виделина-1865“ ще бъде връчена Общинската награда за краеведска дейност „Любородие“.

Комисия, назначена със Заповед на кмета на община Панагюрище определи за носител на престижната награда за 2016 година Делчо Стефанов Гороламов – писател, общественик, журналист, съобщиха от Общинска администрация.

Комисията с председател Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности” и членове: Минка Ланджева – директор на Основно училище „Двайсти април”, доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище, Георги Георгиев – председател на Постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ на Общински съвет – Панагюрище и Стефан Рапонджиев – Главен библиотекар в Общинска библиотека „Стоян Дринов“, оцени високо цялостния краеведски труд на г-н Делчо Стефанов Гороламов. Той е автор на множество книги за панагюрци, участници в Априлското въстание – „Април 1876“, „Огнен кръст“, „Огън в Панагюрище“, „Райна Княгиня“, „Ильо Войвода“, „Национално-освободително движение в България“ и други.

Наградата за краеведска дейност „Любородие“ се присъжда за:

– Активна научно-изследователска и популяризаторска дейност в областта на краезнанието;

– Изследователска работа, свързана с миналото на родния край, възникването и формирането на селищата в региона, природните дадености и забележителности, стопанския облик на Панагюрския край в миналото и в наши дни, архитектурния облик на Панагюрище, етнографията, фолклора, диалектологията на региона;

– Събирателска дейност в рамките на региона чрез интересни случки, събития, личности, родове, обичаи, легенди, книги, студии, статии;

– Проучвателска работа върху: архивни материали, исторически документи, статистически данни за броя на населението и стопанското развитие на региона;

– Значими заслуги в организацията и ръководството на краеведската дейност в регионален план или в национален мащаб;

– Организационна дейност за развитие и укрепване на краеведското движение и популяризирането му;

– Активно участие в работата на краеведски кръжоци и клубове;

Популяризаторска дейност чрез издадени краеведски книги или публикации в централния и в местния печат.

Наградата за краеведска дейност „Любородие“ е учредена от Община Панагюрище и Основно училище „Двайсти април“ – Панагюрище и представлява грамота, плакет и парична сума. Кметът на общината връчва наградата на тържествена церемония всяка година по време на честванията на Априлското въстание.

Събитието е част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 140 години Априлска епопея и програмата за отбелязване на патронния празник на Основно училище „Двайсти април“.

Oborishte.bg

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn