Писателят на книги – игри за деца Никола Райков ще гостува на ученици в ОУ „Проф. Марин Дринов“

На 12-ти март, писателят на книги – игри за деца Никола Райков ще гостува на ученици в ОУ „Проф. Марин Дринов“. В Актовата зала на училището, от 11.40 до 12.20 часа писателят ще се срещне с учениците от 2-ри и 3-ти клас, а от 12.30 – 13.10 часа с учениците от 4-ти клас.

Гостуването на писателя е по покана на читателски клуб „Звездни читатели“ към училищната библиотека на ОУ „Проф. Марин Дринов“. Поводът е последната книга- игра на писателя „Приказка от два свята“, която авторът ще представи пред учениците. Книгата е номинирана за наградата на детското жури „Бисерче вълшебно“, 2019, категория „Изследователи“.

 

Никола Райков е роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго, като по време на следването си поддържа сайт за кино рецензии върху американското кино. Започва да публикува свои статии, разкази и повести. Силно разочарован от американския начин на живот и светоглед, веднага след дипломирането си се завръща в България.

Творчеството му за възрастни получава признания и награди, но той става истински популярен с първите по рода си детски книги.

От няколко години живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и сина си, за който написва експерименталната приказка-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче„. След феноменалния успех на първата книга на бял свят се появява и „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче„, с която става най-младият автор печелил националното отличие „Константин Константинов“ на Министерство на Културата – най-престижната награда за детско творчество в България.  Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Носител е на над 10 награди и номинации. Никола Райков е известен с високо хуманните си възгледи и е учредител на фондация „Таласъмче“, която реализира проекти за свободно споделяне на иновативните приказки-игри.

За своята книга „Добросъците“ печели наградата „Бисерче вълшебно“ с рекорден брой гласове на деца в историята на наградата – 648. Електронните издания на книгите му се превеждат от доброволци по цял свят, а „Голямото приключение на малкото таласъмче“ е публикувана и в Латвия.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn