Писателят Никола Райков гостува в ОУ „Проф. Марин Дринов“

На 7 октомври, в актовата зала на ОУ „Проф. Марин Дринов“, се проведе среща на писателя Никола Райков с ученици, участвали активно в кампанията „Бисерче вълшебно“, 2016 година, съобщиха от училището. Посещението му бе своеобразна награда за “активните бисерчета“ – ученици от V и VІ клас, които участваха в популяризирането на „бисерни“ книги. Писателят отправи поздрав към всички ученици от името на редакторите на сайта „Детски книги“ и главни организатори на кампанията за избор на детска книга.
Никола Райков е съвременен български писател, автор на литературни произведения в жанровете фентъзи и фантастика, и литература за деца. Той е най-младия автор, на когото през 2015 година е връчена националната награда за детска литература „Константин Константинов“ за книгата-игра „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“. За последната си приказка-игра „Добросъците“ е номиниран през 2016 година за литературната награда „Перото“.
Пред публиката от ученици, учители и родители Никола Райков разказа за своето любимо занимание – писането на книги-игри за деца. Самият той сподели, че интересът към този вид литература е още от ученически му години. Днес, провокиран от своя малък син, той сътворява първите български книги-игри за деца. Любопитство и желание за четене предизивикаха сред малките ученици историите за „малкото таласъмче“ – „Голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“. Авторът е заложил на интерактивността като начин да събуди интереса на читателите и ги накара да прочетат книгите. Никола Райков отговори на въпроси на публиката и разкри кое го вдъхновява в писането, как се пише книга-игра, колко време отнема писането й, защо илюстрациите в книгите за таласъмчето наподобяват анимация. Пред учениците авторът презентира и най-новото си занимание – работата върху компютърна игра за приключениета на таласъмчето, която очаква да бъде завършена през 2018 година.
Освен за „приключенията на малкото таласъмче“, Никола Райков представи най-новото си произведение „Добросъците“, книга-игра, предназначена за децата от предучилищна възраст и учениците от първи и втори клас.
Никола Райков дари екземпляри и от трите книги на училищната библиотека с автограф и пожелания към „малките таласъмчета“ от училището „да не бързат да порастват и стават големи таласъми“ и да „не забравят, че животът е игра“.
Присъстващите на срещата ученици от ІVа клас и учителката им Стефка Стефанова подариха на автора песента „Мечта“, а ученикът Стоян Панчев подари на писателя своя рисунка, озаглавена „Таласъмче“.
Срещата приключи с поздрав и благопожелания, отправени към Никола Райков от директора на училището Екатерина Футекова. В обръщението си тя отбеляза, че срещата с писателя Никола Райков поставя началото на Националната седмица на четенето в ОУ „Проф. Марин Дринов“.

md3 md md2

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn