Пластичен хирург с опит в трансплантацията на лице извършва прегледи в „Уни Хоспитал”-Панагюрище

Една от повратните точки в историята на хирургията е първата трансплантация на лице, която е направена във Франция през 2005 г. От тогава тези трансплантации продължават и стават все по-успешни. С опит в сложната интервенция е и пластичният хирург д-р Христо Шипков. Той е бил в екип, извършил операцията за взимане на лице, която протича в Лион, Франция. Присадката е получил пациент в Париж.

От вчера, 19 февруари, специалистът извършва консултативни прегледи в отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия на „Уни Хоспитал“. Прегледите започват от 10:00 часа след предварително записване и ще продължат до 23 февруари включително. През първия ден записаните са били изцяло за реконструктивна хирургия. Пациенти, преминали през консултация и показани за оперативно лечение, ще бъдат включени в оперативната програма на д-р Шипков през месец март, когато хирургът ще оперира тук.

Д-р Шипков пристигна от Франция по покана на екипа специалисти, които работят в отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия на „Уни Хоспитал“ – д-р Хатър и д-р Войнов, с които се познава от дълго време. От тях чува много добри отзиви за болницата и така решава, че това посещение е една добра възможност за всички.

Този петък, 23 февруари, д-р Шипков ще изнесе лекция пред хирурзи от „Уни Хоспитал“. Специалистът ще представи дейността на пластичната хирургия и неговия личен опит – това, с което се занимава и работи, и би било да бъде в помощ на болницата. Д-р Шипков ще разкаже за най- новите, както и за класическите методи, които се прилагат ежедневно в хирургията на Запад, а при нас са по-голяма рядкост. „Ще запозная моите колеги хирурзи с потенциала на това, което бихме могли да направим заедно като дейност, тъй като голяма част от пациентите първично отиват при други хирурзи, след което се обръщат към нас за реконструкция. Така се получава интересно, защото се формира един мултидисциплинарен екип, изцяло в полза на пациентите“, споделя хирургът.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn