Пластмасови пътища в Холандия?

Компанията VolkerWessels е предложила на правителството на Холандия нов проект под името PlasticRoad, който има за цел да предостави алтернатива на асфалта като покритие за обществените пътища в градовете. Според тях пластмасата е много по-лесна и бърза за изработка и монтаж, а освен това е и по-удобна, пише  Smartnews.bg.
VolkerWessels твърдят, че сменянето на асфалта с изцяло рециклирана пластмаса ще доведе и до намаляване на замърсяването – асфалтът допринася с цели 1,6 млн. т въглероден диоксид в атмосферата всяка година.
Според Ролф Марс, директор на VolkerWessels, пластмасата е много по-ефикасна от сегашните покрития за улици. Пътищата могат да се конструират на големи парчета във фабрика и след това само да се монтират, което свежда работата от няколко месеца до само някакви си седмици.
А освен всичко това, кухата вътрешност на пластмасовите пътища позволява провеждането на кабели и тръби, улеснявайки дори тяхната поддръжка.
Ако сметнем и твърдението на компанията, че пластмасата е много по-издръжлива от асфалта, няма нищо по-хубаво. Според тях обработената такава може да издържи на температури между -40°C и +80°C.
Все още планът е на ниво концепция. Предстои всичко това да бъде тествано в лаборатория, но холандското правителство подкрепя идеята.
Ротердам е град, познат с експериментирането със зелени енергии и продукти, като те са съгласни да тестват улици от рециклирана пластмаса след около три години.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn