Плачеща черница в Панагюрище беше обявена за „защитено растение”, благодарение на ученици от СУ”Нешо Бончев”

На 5-ти юни, в жк “Оптикоелектрон” в гр. Панагюрище беше поставена табела ЗАЩИТЕНО РАСТЕНИЕ на дърво от вида плачеща черница. „Виновници“ за това са Петър Терзийски и Рени Чамова от 11б клас на СУ „Нешо Бончев“, съобщиха от училището. На регионалния конкурс „Аз съм дърво с история – защити ме!“ през 2016 г. те  получиха награди в две категории – „Мое лично преживяване“ и „Зелен патрул“. Конкурсът бе организиран  по случай Световния ден на Земята – 22 април от  РИО и РИОСВ – Пазарджик.

DSC030055

Рени и Петър разказаха за своята любима, пазеща много детски спомени и тайни плачеща черница – описаха биологичните ù характеристики, снимаха я, споделиха историите си, свързани с нея, набелязаха необходимите мерки, които трябва да се вземат за поддържането и опазването ù. В резултат на това, плачещата черница беше обявена за  „защитено растение“ от МОСВ. След финализиране на процедурата и публикуване в „Държавен вестник” на заповед на Министъра на ОСВ, съгласно Закона за биологичното разнообразие, дървото беше вписано в регистъра на инспекцията. РИОСВ – Пазарджик  осигури табела за обозначаването му.

DSC030045

На поставянето на табелата присъстваха освен Рени, Петър и техни съученици, PR на РИОСВ, Пазарджик – г-жа Цветана Чочева, старши експертът по природни науки и екология в РУО, Пазарджик – г-жа Весела Тодорова, г-жа  Веска Барова – директор на СУ „Нешо Бончев“ и г-жа Мариела Варадинова – учител по биология.

DSC02995

В училището повече от 10 години Световният ден за околната среда се отбелязва с различни инициативи. Тази година, освен със спектакъла „Спирала на живота“, бончевци заложиха на инициативите на учениците. Няма по-голяма радост за учителите, когато техните ученици са създали навици и изградили нагласи за природосъобразен начин на живот, имат отношение към природата не като даденост, а като нещо взето назаем от бъдещите поколения, на които сме длъжни да оставим Земята чиста и толкова прекрасна, колкото са ни я завещали нашите деди.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn