Пловдивският митрополит Николай възглави Архиерейска Литургия в Панагюрище за празника Въведение Богородично и провъзгласи архиерейския наместник отец Атанас Манолов за ставрофорен свещеноиконом

Бъдете добри християни и достойни българи“. С тези думи се обърна към деца в храма „Въведение Богородично“ в Панагюрище Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай. Той възглави Архиерейска света Литургия по случай празника Въведение Богородично и Деня на християнското семейство.

На събитието присъстваха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, зам.-кметът Галина Матанова, народните представители Стефан Мирев и Радомир Чолаков, областният управител на област Пазарджик Трендафил Величков, кметове на населени места от общината, миряни от Панагюрска духовна околия. Специални гости на службата в църквата бяха деца от училищата и детските градини в града.

 

В словото си в църквата дядо Николай акцентира на християнското семейство. Хубав празник е днешният. Семейството е съюз между мъж и жена, събрани на основата на любовта. Красив ритуал е да се венчаеш в църква, но християнското семейство е велико тайнство, не юридически акт. Семейството е малка църква, малка само по мащаби, но не по-малка по значение и благодат от голямата църква. В нашето съвремие, когато говорят за еднополови бракове, мили деца, християнското семейство трябва да изберете, за да живеете щастливо, богоугодно и душеспасително“, призова пловдивският митрополит. Той призна, че е щастлив да види в църквата толкова много деца и млади хора.

Дядо Николай отличи отец Атанас Манолов – архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия. Провъзгласи го за ставрофорен свещеноиконом.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn