Повече болни от салмонела това лято

С пъти повече са заболелите от салмонела тази година в сравнение със същия период на миналата година. Най-много случаи има в Североизточна България и около големите реки. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния център за заразни и паразитни болести по Нова телевизия.
„Ако оставите храната си за четири часа извън хладилника, рискувате сами да си лепнете салмонела“, допълни Кантарджиев. Той посъветва по време на жегите всяка храна от животински произход да бъде много добре обработена и задължително да се държи в хладилник. Специалистът посъветва хората да пият само проверена вода и да избират заведения за хранене, които изглеждат чисти.
САЛМОНЕЛА
Салмонелата са бактерии, които лесно се разпространяват с храната ни. Характерни са продуктите от животински произход. Могат обаче да се пренасят и чрез всички онези повърхности, съдове, вода, до които те са били в контакт. Сурово месо, яйца, мляко, плодове и зеленчуци били в контакт със заразена почва и животински екскременти – през лятото още повече трябва да внимаваме какво поднасяме на трапезата за детето, още повече че заради високите температури тяхното размножаване и разпространение е действително бързо.
Навлизайки в човешкия организъм салмонелата атакува бързо червата като причинява гадене, повръщане, болки в корема, диария, понякога с примес на кръв, висока температура, главоболие – характерни симптоми на хранително отравяне.
Докато възрастният организъм бързо се справя с чревната инфекция, а при някои тя дори не предизвиква или не се разпознават неприятните симптоми, при децата може да донесе неприятни последици. Дължи все още на неукрепналия организъм и имунна система. Особено уязвими са децата до 4-годишна възраст.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn