Повече от половината деца в България живеят в риск от бедност или социално изключване

Повече от половината деца в България (51,5%) живеят в риск от бедност или социално изключване. България е на едно от първите места в ЕС по смъртност на децата до 1 година, като през последните три години около 540 от българските деца годишно не доживяват 1 година. Това сочат данни на Национална мрежа на децата, представени по време на Годишната среща на организацията.
През последните 3 години ежегодно средно 2000 деца в ранна възраст постъпват в домовете за за деца – основно заради бедност или увреждания, сочат още данните.

Над 6000 деца годишно преминават през детските педагогически стаи. През последните пет години броят на никога незаписваните и твърде рано напусналите училище средногодишно наброява приблизително 7000 деца. Около 39% от 15-годишните ученици в България са функционално неграмотни, защото не са в състояние да разбират и анализират това, което са прочели. 44% от българските ученици са функционално неграмотни по математика.

Децата да бъдат поставени в основата на планирането на всички политики,

настояват пред българското правителство и политическите партии от Национална мрежа за децата. Мрежата е обединение от над 120 неправителствени организации, работещи с деца и семейства в цяла България.
По време на Годишната среща на Национална мрежа за децата участниците изразяват общо притеснение от липсата на политическа воля в България и Европа за поставяне на децата в основата на планирането на политиките. Растящата дистанция между ангажиментите, поети за гарантиране на детските права, и бездействието на европейските и българските институции е знак за липса на дългосрочно планиране и липса на политическа визия.
С 26,5 милиона деца, живеещи в риск от бедност или социално изключване, ние сме загрижени, че връщането към парадигмата „работа и растеж“ може още повече да изостри социалните неравенства и да постави сериозни пречки не само пред бъдещето, но и пред настоящето на нашите общества, категорични са от неправителствената организация.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn