Повишение на болните от грип и в Панагюрище, но засега няма основание за епидемия

В Панагюрище се наблюдава завишение на пациентите с вирусните заболявания, но към настоящия момент все още не може да се говори за епидемия, това съобщиха  местни общопрактикуващи лекари. Симптомите са висока температура, болки в мускулите и ставите, внезапно главоболие и болки в очите. По думите на специалистите усложненията настъпват много бързо, особено при пациентите на възраст между 15 и 25 години.
„В Пазарджишка област няма основание за обявяване на грипна епидемия” , каза в телефонен разговор днес д-р Магдалена Станева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ – Пазарджик.
Повече от половината болни у нас са с щама „Калифорния“, по-познат като свински грип. Другите два щама, които основно ни разболяват, са „Виктория” и „Швейцария”. Всяка година, от грип по света боледуват между 5 и 10% от възрастните и до една трета от децата.
Важно е обаче да се лекуваме навреме, защото в противен случай можем да се озовем в тази част на статистиката – сред тези 3 до 5 милиона души, при които грипът преминава с усложнения. Като превантивна мярка лекарите препоръчват приемането на витамини, чрез консумацията на повече плодове и зеленчуци.
Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn