Подкрепа за бюджета на община Панагюрище. Приеха го с 19 гласа „за“ и 1 „въздържал се“

Общинският съвет в Панагюрище прие бюджета на община Панагюрище за 2018 година с 19 гласа „за“ , без нито един „против“  и един „въздържал се“  на днешното първо за годината заседание. Единственият въздържал се бе общинският съветник от Реформаторски блок Стоян Христов.

С този бюджет в максимална степен защитаваме интересите на жителите на община Панагюрище, заяви градоначалникът Никола Белишки.

Финансовата рамка на рекордно високия бюджет  за община Панагюрище, с прогнозна стойност 20 253 132 лева, бе представен в цифри от директора на дирекция „Финансово-счетоводни дейности и бюджет” в местната администрация Цветана Якова. Планираните приходи от делегирани от държавата дейности са в размер 9 091 899 лева, местните приходи – 11 161 233 лева.

Председателите на постоянните комисии в градския парламент обобщиха становищата по бюджета на ресорните шест комисии.

Председателят на комисията по бюджет и икономика на общината Христо Шиндаров отбеляза, че бюджетът е  рационален и изготвен на база анализ и историческа справка, като изрази увереност,  че  цифрите по него ще бъдат изпълнени. Община Панагюрище и тази година солидарно ще подкрепя малките населени места, открои още Шиндаров, като изтъкна, че кметствата по населени места в община Панагюрище може да бъдат по-инициативни в кампаниите по събиране на данъци и местни такси.

Председателят на комисията по здравеопазване, социална и етническа политика Томи Наплатанов открои това, че се запазва размерът на средствата, осигурявани в подкрепа на младите семейства в община Панагюрище, че общинската политика обръща сериозно внимание на пенсионерските клубове, уязвимите групи, че се разширява  спектърът на социалните услуги, а средствата в тази сфера може да се следят благодарение на системата за отчетност. Бюджетът на община Панагюрище  не решава проблеми, а предлага политики, последователни, мотивирани и обезпечени, акцентира още Наплатанов, като отбеляза и това, че инвестиционната програма следва набелязани приоритети. Има ръст в инвестиционните бюджети на всички населени места през последните години, обезпечени ще са всички политики и намерения, каза още общинският съветник от ПП ГЕРБ.

Положителното в бюджет 2018 на община Панагюрище е, че е усетено кои са приоритетите, това заяви председателят на комисията по образование, култура, младежки дейности и спорт Георги Георгиев, като илюстрира с пример, че през 2017 година Община Панагюрище е стартирала финансирането на младежки организации и сдружения. Една добра практика, заложена и в тазгодишния бюджет. Остава целесъобразно да се изпълни бюджетът, каза още Георгиев.

Председателите на комисиите „Териториално и селищно устройство“ и „Местно самоуправление и законност“ Радка Кроснарова и Донка Шопова също изразиха положителни становища около дебатите по време на обсъжданията в комисии и приемането на бюджета на общината.

Цветанка Богоева, председател на комисията по екология, туризъм, селско и горско стопанство, отбеляза, че не се планира завишение на местните данъци и такси, което говори за едно добро разпределение на средствата.

Общинският съветник от Реформаторски блок Пламен Търкаланов заяви, че бюджетът не е само пари, а и стратегия, която трябва да решава проблеми. Засегна темата за отделените средства за решаване на един от тях –  проблемът с бездомните кучета, пред който са изправени редица населени места в страната и чужбина. Търкаланов определи като положителен факта, че общинският бюджет е отделил средства и за този проблем, като и през 2018 година са предвидени средства за кастриране на бездомни кучета, както е било и през 2017г.

Общинският съветник от БСП Станимир  Велчев определи бюджета като наистина балансиран, гарантиращ устойчиво развите на общината. Велчев  засегна темите за предвидените средства за изграждане на Кухня за  домашния патронаж и за реконструкция на речните корита в Панагюрище. Коментира и въпроса за преходния остатък. Отговор на неговите питания и коментари даде кметът на общината.

Темата по приемането на общинския бюджет и коментарите в зала ще продължи на старниците на вестник „Оборище“ в предстоящия брой.

Oborishte.bg

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn