Подозрения за два случая на коронавирус в България, утре – окончателно потвърждение

Двама души – 27 -годишен мъж от Плевен и около 75- годишна жена от Габрово, са дали положителни проби за китайския коронавирус. Резултатът не е окончателен – не е безспорен, но е достоверен и предстоят нови тестове, съобщи на извънреден брифинг в полунощ (8 март) в Министерски съвет началникът на Военномедицинската академия ген. Венцислав Мутафчийски.

Следващите тестове ще бъдат направени в София в Националната референтна лаборатория тази нощ и резултати от тях се очакват в неделя около 10 часа, за да бъде потвърдено със 100%, че това са първите установени случаи на коронавирус.

Пациентите не са пътували

Двамата пациенти не се вписват в характерния профил на заразените – те не са пътували скоро в чужбина и засега няма данни да са контактували с такива лица. Затова властите установяват хората, с които двамата са общували, за да установят кой друг може да е засегнат и да търсят „нулевия пациент“.

Двамата са в инфекциозни отделения в местните болници. Сега са в добро здравословно състояние, но са били зле преди дни.

Шефът на Центъра по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев добави, че в събота (7 март) са изследвани 99 проби и тези на двамата пациенти при теста британско производство са дали положителен резултат, но при испанския – отрицателен. Затова ще се приложи трети тест, какъвто ще се направи и на контактните с тях лица. Кантарджиев изрази надежда, че рано сутринта в неделя ще е ясно дали диагнозата е доказана както и какво е състоянието на контактните хора.

Контактните с тях хора са не повече от 18 – 20 души

Ангел Кунчев – главният санитарен инспектор обясни, че въпреки че двамата не са пътували в чужбина и нямат типичния профил на заразени лица е било решено да се вземат мерки спрямо тях веднага, за да се ограничи евентуално разпространение на заразата.

Мъжът има трима членове на семейството, а жената е самотно живееща и имала контакт с друга, която я е гледала.

Двете отделения, в които са пациентите, са поставени под карантина и в тях няма да се приемат и изписват болни.

Ако тестът утре е отрицателен, ситуацията ще се приема като тестова за това как да сработи системата, каза Кунчев.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов добави, че органите на МВР и здравните инспекции, кметовете и областните управители локализират болничните заведения, установяват се близките и контактувалите с пациентите хора, така че да бъдат взети проби. Мерките са навременни и необходими, оцени министърът с уговорката, че все още не е потвърдено наличието на коронавирус.

Мутафчийски напомни на всички граждани, че трябва да спазват профилактично основни правила за хигиена като старателно миене на ръце с препарат поне 20 пъти на ден, и избягване на контакти с много хора и участие в масови събития. Да не се возят в препълнени транспортни средства е още една препоръка.

Не се изискват извънредни мерки

Несигурният лабораторен резултат не предвижда извънредни мерки, подчерта Мутафчийски. Така че такива на този етап няма да бъдат въвеждани и в Габрово и Плевен.

Той обясни, че още при създаванетo на щаба са обещали, че при „възникване на новина“ медиите ще бъдат уведомени, затова са свикали и брифингът в полунощ в събота срещу неделя. Той беше свикан в сградата на Министерски съвет, но не стана ясно дали преди това е имало среща с премиера Бойко Борисов.

В събота (7 март) броят на заразените от коронавируса в света надхвърли 100 хил. души. По данни на Световната здравна организация починалите са 3484 души в периода от 31 декември до 7 март.

До днес България беше сред малкото държави в Европа без диагностициран случай на заболяването. Най-силно засегната на континента е Италия, където в събота бяха отчетени 233-ма починали при малко над 5000 заразени.

В България кризисният щаб оповестява резултатите от изследванията два пъти дневно. На последния брифинг в 17 ч. Мутафчийски отчете, че 4 проби трябва да бъдат повторени.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn