Поетична вечер с творчеството на Валери Станков и Илиана Илиева в библиотеката

Поетите Валери Станков и Илиана Илиева ще се срещнат с почитателите на поезията в Панагюрище. Срещата ще се състои на 10 ноември от 17.30 часа в Общинска библиотека „Стоян Дринов”. В поетичната вечер ще бъдат представени стихосбирките „Черно и бяло” на Валери Станков и „И не помислям до кога” на Илиана Илиева.

valeri

Валери Станков е роден на 5 март 1956 г. в гр. Варна.
Завършва гимназия в родния си град, а висше образование получава в Шуменския университет “Еп. К. Преславски” (специалност “Руска филология”). Работил е като учител, спасител по плажовете, зам.-председател на Районен съвет за култура – Варна, шофьор на такси, моряк, нощен пазач в частна детективска агенция, редактор и гл. редактор в литературния алманах “Простори”, телевизионен репортер в програма “Море” на РТВЦ – Варна, журналист във в. “Черноморие”, криминален репортер във в. “Черно море”, служител в община Варна като директор на възстановения Театър на поезията. В продължение на 3 години е управител на ИК “Галактика”, след това директор на университетското издателство на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”, а после управител на издателство “Книгата” – Варна. Автор е на над 20 книги с поезия, белетристика, публицистика. Носител е на национални и регионални литературни награди, член е на Съюза на българските писатели.

valeri2

За новата си книга „Черно на бяло“ авторът споделя: „Малка, но „пипната“ с душа, обич и професионализъм, книжчица, събрала 23 нови стихотворения, писани и публикувани само и единствено във Фейсбук. Ако се питате защо се казва „Черно на бяло“, ще ви река – това съм аз, изписал всичките си стихове „Черно на бяло“. Може да се рече и по друг начин – това съм аз, разполовен на черно и на бяло. Не знам коя от двете половинки – дали черната, или бялата, ми е по-близка. Дори не знам дали въобще съществуват. И – дали, ако ги има, понякога не си ходят на гости, че да ме съберат в едно единно черно-бяло цяло.

Може би съм си ги измислил, за да има равновесие във всичко, което правя. А то нито може да бъде черно докрай, нито може съвсем да е бяло.“

pixiz-02-11-2017-14-25-23

 

Илиана Илиева е родена на 08.04.1969 г. в гр. Враца. Учи в НГДЕК, София. Завършва Руска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“, защитава дипломна работа върху църковнославянския език. Публикувала е в сп. „Родна реч“, в. „Отечествен зов“ и в. „Нова светлина“. Живее и работи в София. Повторно „прописва“ отскоро. Участва в електронния проект „Поезия на двама поети“, в който с руския поет Вадим Руфанов взаимно превеждат текстовете си. Публикува във в. „Литературен вестник“, както и в LiterNet, Литклуб, Cult.bg. Двукратно печели награди в електронните конкурси на LiterNet за 2002 – „Моите четиридесет дни в пустинята“ и „Мечти по лято“. Лауреат е на Националните конкурси за поезия „Мара Белчева“, „Жената – любима и майка“, „…но нека вярата не оскъднява“, „Свищовски лозници“, „В полите на Витоша“ и др. Автор на стихосбирките „Жабешки скок. Тристишия, хайку, танка, ала-ренга“ (2004), „Ти, който хакна планетата“ (2008) и „Пента и Пижо. Малки и още по-малки песни“ (2009). Редактор в Електронно списание „LiterNet“.

„Книгата „И не помислям докога“ на Илиана Илиева притежава нещо, което ние, хората, започнахме да губим с много бързи темпове – човечността. Тя ни учи да се радваме на малките големи мигове от живота, въпреки неговата нетрайност и чупливост. Поезията ѝ е женска, без авторката да се срамува от това, такава е по онзи свещен майчински начин, от който се ражда животът. Това е поезия на смълчаната вода, на паметта, която пази и предава водата. Музиката в стихотворенията допълнително разкрива красивата по детски душа на Илиана, а на нас, читателите, не ни остава нищо друго, освен да се потопим изцяло в нея”. Владислав Христов

Поетичната вечер в библиотеката е част от събитията, включени в културния календар на Община Панагюрище за месец ноември.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn