Пожарникарите отбелязват днес своя професионален празник

Началото е поставено на 14 септември 1905 година в София. Тогава е открит първият пожарникарски събор. Инициатори на събора са пожарните командири Димитър Тролев, Георги Атанасов, Руси Кожухаров, Найден Николов, Тодор Боев.
След 90 години с решение на Министерския съвет се възражда традицията за отбелязване на професионалния празник на огнеборците.
През 1995 г. датата 14 септември е обявена за професионален празник на българските пожарникари. Това става с решение № 385 на Министерския съвет на Република България. Всяка година на тази дата българските пожарникари от цялата страна отбелязват своя празник тържествено и с разнообразни инициативи – отслужване на водосвети за здраве и успех, поднасяне на венци и цветя в памет на загинали колеги пожарникари, награждаване на служители от ГДПБЗН и териториалните звена  ПБЗН, срещи с ветерани, дни на отворените врати и мн. др.
Екипът на Медиен център „Оборище” поздравява всички служители на Районна служба по противопожарна безопасност и защита на населението в Панагюрище. Нека все така професионално изпълняват служебния си дълг. Честит празник!

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn